20:00 – 20:30 Great Hall	Ināra Šteinberga "PĒDĒJAIS SMEJAS GARDĀK" ("THE LAST LAUGHS SWEETER")
30 minutes	Latvian Amateur Theatre of Bergen "LATiBergen" (Bergen, Norway)
	Directed by Liara Ozola (Liāra Ozola)
20:40 – 21:40	OPENING CEREMONY OF THE LATVIAN DIASPORA THEATRE FESTIVAL
Great Hall	"PLATS SOLIS 2023"
60 minutes	Opening ceremony, speeches and (re)uniting
21:40 – 22:20	SPECIAL EVENT "KLUSUMS" ("SILENCE") IN SUPPORT OF UKRAINE
Great Hall	
40 minutes	
23:00 – 2:00	"NAKTS NOSLĒPUMI" ("SECRETS OF THE NIGHT")
Hotel "Magic Hotel &	"Sen neesam tikušies" ("Long time no see")
Apartments Kløverhuset"	*Festival participants only/not for members of the public
180 minutes	

Saturday, 7 October 2023

Latvian Diaspora Theatre Festival "PLATS SOLIS 2023"

8:00 – 8:15	PHOTO SHOOT
In front of the building	
15 minutes	
8:20 – 9:20	MORNING MASTERCLASS I "Atmoda" ("Awakening") *
HALL "A"	Master Astra Kacena
60 minutes	*Festival participants only/not for members of public
8:20 – 9:20	MORNING MASTERCLASS II "Atbrīvots ķermenis" ("Relaxed Body") *
HALL "B"	Master Vilnis Birins (Vilnis Bīriņš)
60 minutes	* Festival participants only/ not for members of public
8:20 – 9:20	Aivars Banka "SAUSĀ LAPA" ("DRY LEAF") (video performance)
Cinema HALL	Theatre studio "Saime" (Peterborough, Great Britain)
60 minutes	Directed by Marite Senkova (Mārīte Seņkova)
9:20 – 9:50	OPENING OF THE EXIBITION
In the foyer	
30 minutes	
10:00 – 10:45	"KINOmānija" ("CINEMA mania")
Great HALL	VEF Culture Palace Ensemble "Rīgas Pantomīma" of the Cultural Union of Northern Riga
45 minutes	(Riga, Latvia)
	Directed by Andris Apinis
10:50 – 11:00	SPECIAL EVENT "PĀRSTEIGUMS" ("SURPRISE")
In the foyer	
10 minutes	
11:05 – 11:50	Sandijs Laszils (Sandijs Lāszils) "LEDAINĀS ĶĒDES" ("ICE-BOUND CHAINS")
Great HALL	Bergen Youth Theatre "mini-LATiBergen" (Bergen, Norway)
45 minutes	Directed by Liara Ozola (Liāra Ozola)
12:00 – 13:00	AUCTION
In the foyer	
60 minutes	

12:40 – 13:00 Cinema HALL 20 minutes	"PĒC PIRMĀ MĪTIŅA" ("AFTER THE FIRST DEMONSTRATION") (Based on the play by Rudolfs Blaumanis), (video performance) Mansfield Theatre Company "Klēts" (Mansfield, Great Britain) Directed by Liene Feldmane
13:10 – 14:40 Great HALL 90 minutes	Arne Lygre "JEG FORSVINNER" ("I'M DISAPPEARING") (Performance in the Norwegian language) Theatre "Andre Akt" from Vestlandske Teatersenter (Bergen, Norway) Directed by Marijana Barbu
14:50 – 15:15 Small HALL 25 minutes	Rita Missune (Rita Missūne) "SARKANGALVĪTE, VILKS UN LOKOMOTĪVE" ("LITTLE RED RIDING HOOD, WOLF AND LOCOMOTIVE") The New Latvian Amateur Theatre of Stockholm (Stockholm, Sweden) Directed by Zane Jancevska (Zane Jančevska)
14:50 – 15:25 Cinema HALL 35 minutes	"KARAVĪRI" ("SOLDIERS"), (Based on the stories by Karlis Skalbe), (video performance) Theatre "Holivudas Koferis" (Los Angeles, the United States of America) Directed by Andra Berkolda and Raitis Zapackis "PAZUDUŠAIS BURKĀNS" ("THE LOST CARROT"), (video performance) Mansfield Children and Youth Studio "Varavīksne" in cooperation with Mansfield Theatre Company "Klēts" (Mansfield, Great Britain) Directed by Liene Feldmane
15:55 – 16:35 Great HALL 40 minutes	"SPILVENU PASAKA" / "PAGALVĖLIŲ PASAKOS" ("PILLOW FAIRY TALE") (Performance in the Lithuanian language) Bergeno Teatro Trupė (Bergen, Norway) Directed by Marijana Barbu
16:45 – 18:15 In the foyer 90 minutes	DISCUSSION I
16:45 – 18:10 Cinema HALL 85 minutes	Iveta Salgrave (Iveta Salgrāve) "LĪČU VILINĀJUMS" ("THE LURE OF THE MANOR HOUSE"), (video performance) Sydney Latvian Theatre (Sydney, Australia) Directed by Janis Grauds (Jānis Grauds)
18:20 – 19:20 Small HALL 60 minutes	Anita Griniece (Anita Grīniece) "PUĶU BROKASTIS" ("FLOWER BREAKFAST") Yorkshire Latvian Improvisation Theatre "Spogulis", (Bradford, Great Britain) Directed by Iveta Peskova
18:20 – 19:20 Cinema HALL 60 minutes	Egils Kipste (Egīls Ķipste) "JĀNA" ("JANA") (video performance) Australian Latvian Theatre (Melbourne, Australia) Directed by Judite Smits (Judīte Šmits)
19:30 – 21:50 Great HALL 140 minutes	Slawomir Mrozek "ATKLĀTĀ JŪRĀ", "OUT AT SEA" Birmingham Little Theatre (Birmingham, Great Britain) Directed by Ingmars Caklais (Ingmārs Čaklais)
22:30 – 2:00 Åsane Arena 210 minutes	BALLĪTE "BEIDZOT DIVI!" (PARTY "THE TWO OF US AT LAST – LET'S PARTY") music band "Lustīgais Blumīzers" * Festival participants only, not for members of the public

8:00 – 8:15	PHOTO SHOOT
In front of the building	
15 minutes	
9.20 0.00	Monto Voine (SVATĪTĀ II) ("AUDIENCE")
8:20 – 9:00 Small HALL	Marta Vaino "SKATĪTĀJI" ("AUDIENCE") Latvian Theatre of Munich "Brecelis" (Munich, Germany)
40 minutes	Directed by Diana Zavele (Diāna Zavele)
10 mmates	Brocked by Brana Zavere (Brana Zavere)
8:40 – 9:00 Cinema	"PĒC PIRMĀ MĪTIŅA" ("AFTER THE FIRST DEMONSTRATION")
HALL	(Based on the play by Rudolfs Blaumanis), (video performance)
20 minutes	Mansfield Theatre Company "Klets", (Mansfield, Great Britain)
	Directed by Liene Feldmane
9:10 – 10:40	"NOSLĒGTAIS APLIS" ("CLOSED CIRCLE") (Based on the play by Sean Grennan
Great HALL	"The Tin Woman")
90 minutes	Stavanger Theatre Studio (Stavanger, Norway)
	Directed by Sandris Rakauskis
10:50 – 11:50	DISCUSSION II
In the foyer 60 minutes	
oo minutes	
10:50 – 11:50	Aivars Banka "SAUSĀ LAPA" ("DRY LEAF") (video performance)
Cinema HALL	Theatre studio "Saime", (Peterborough, Great Britain)
60 minutes	Directed by Marite Senkova (Mārīte Seņkova)
11:55 – 12:35	"KATRAM SAVI PUTNI" ("EVERYONE HAS THEIR OWN BIRDS" (Based on
11:35 – 12:35 Small Hall	works by Baiba Juknevica (Baiba Juknēviča)
40 minutes	Latvian Amateur Theatre of Aalesund "ALA" (Ålesund, Norway)
10 mmates	Directed by Ieva Konona
11:55 – 12:30 Cinema	"KARAVĪRI" ("SOLDIERS"), (Based on the stories by Karlis Skalbe), (video
HALL	performance)
35 minutes	Theatre "Holivudas Koferis", (Los Angeles, the United States of America) Directed by Andra Berkolda
	and
	Raitis Zapackis "PAZUDUŠAIS BURKĀNS" ("THE LOST CARROT"), (video
	performance)
	Mansfield Children and Youth Studio "Varavīksne" in cooperation with Mansfield
	Theatre Company "Klēts" (Mansfield, Great Britain)
	Directed by Liene Feldmane
12:45 – 13:45	Edward Wolf (Eduards Vulfs) "LĪNIS MURDĀ" (<i>"THE ARTIST ENSNARED"</i>)
Great HALL	The New Stockholm Amateur Theatre (Stockholm, Sweden)
60 minutes	Directed by Zane Jancevska (Zane Jančevska)
12.55 15.05	Dognous Voivous (Dognōus Voivous) (I ATVIEČII CIEVIETE ITĀLIIĀ /TII/ AT
13:55 – 15:05 Small HALL	Regnars Vaivars (Regnārs Vaivars) "LATVIEŠU SIEVIETE ITĀLIJĀ (TIKAI) IEPAZĪSTINA AR SEVI" <i>("THE LATVIAN WOMAN IN ITALY (JUST)</i>
70 min	INTRODUCING HERSELF")
	Latvian Theatre in Italy "Momento" (Roma, Italy)
	Directed by Regnars Vaivars (Regnārs Vaivars)
15 15 16 16	MACTED CLASS HIA
15:15 –16:15 HALL "A"	MASTERCLASS III * "Impulsi un uzmanība kustībā" ("Impulsas and Attention in Movement")
60 minutes	"Impulsi un uzmanība kustībā" ("Impulses and Attention in Movement") Master Ugis Tocs (Uģis Točs)
	* Festival participants only, not for members of the public
15:15 –16:15	MASTERCLASS IV *
HALL "B"	"Stāstniecība" ("Storytelling")

60 minutes	Master Astra Kacena * Festival participants only, not for members of the public
16:55 – 18:35 Great HALL 100 minutes	Eoin McNamee "UZ ZIEMEĻIEM NO RĪGAS" ("NORTH OF RIGA") Latvian Theatre of Ireland "Sliedes" (Dublin, Ireland) Directed by Baiba Gaigra
18:45 – 19:45 Small HALL 60 minutes	Alise Polacenko (Alise Polačenko) "ČETRAS SIENAS" ("FOUR WALLS") "MADteatteri" (Helsinki, Finland) Directed by Alise Polacenko (Alise Polačenko)
18:45 – 20:10 Cinema HALL 85 minutes	Iveta Salgrave (Iveta Salgrāve) "LĪČU VILINĀJUMS" ("THE LURE OF THE MANOR HOUSE"), (video performance) Sydney Latvian Theatre (Sydney, Australia) Directed by Janis Grauds (Jānis Grauds)
19:55 – 21:10 In the foyer 75 minutes	DISCUSSION III
20:10 – 21:10 Cinema HALL 75 minutes	Formation of PLATS Youth division* * Festival participants only, not for members of the public
21:15 – 22:15 Small HALL 60 minutes	Samuel Beckett "BEIGU SPĒLE" ("ENDGAME") Independent Theatre of Liepaja (Liepaja, Latvia) Directed by Martins Kalita (Mārtiņš Kalita)
21:15 – 22:15 Cinema HALL 60 minutes	Egils Kipste (Egīls Ķipste) "JĀNA" ("JANA") (video performance) Australian Latvian Theatre (Melbourne, Australia) Directed by Judite Smits (Judīte Šmits)
23:00 – 2:00 Hotel "Magic Hotel & Apartments Kløverhuset" 180 min	"NAKTS NOSLĒPUMI" ("SECRETS OF THE NIGHT") PLATS party for Youth division *Festival participants only/not for members of the public

Monday, 9 October 2023

Latvian Diaspora Theatre Festival "PLATS SOLIS 2023"

8:00 – 8:15	PHOTO SHOOT
Next to the building	
15 minutes	
8:20 – 9:00	"DZĪVES TARAKĀNI" ("LIFE'S COCKROACHES") Based on "Tarakāni manā
Small Hall	galvā" ("Cockroaches in My Head") by Zane Zuste and Diana Zande (Diāna Zande)
40 minutes	Latvian Theatre of Geneva "Taurenis" (Geneva, Switzerland)
	Directed by Anna Suhanova
8:40 – 9:00	"PĒC PIRMĀ MĪTIŅA" ("AFTER THE FIRST DEMONSTRATION")
Cinema Hall	(Based on the play by Rudolfs Blaumanis), (video performance)
20 min	Mansfield Theatre Company "Klēts" (Mansfield, Great Britain)
	Directed by Liene Feldmane
9:10 – 10:10	Murad Hodzirbajew (Murads Hodžirbajevs)
Great Hall	"ŠAKĀĻU UZBRUKUMS" ("ATTACK OF THE JACKALS")
60 minutes	London Theatre "Trepes" (London, Great Britain)

	Directed by Selina Briezkalna (Selīna Briežkalna)
10:20 – 11:05 Small Hall 45 minutes	Sandija Santa "METĀLA ZIEDI" ("METAL FLOWERS") Latvian Amateur Theatre of Bergen "LATiBergen" (Bergen, Norway) Directed by Liara Ozola (Liāra Ozola)
10:20 – 10:55 Cinema Hall 35 minutes	"KARAVĪRI" ("SOLDIERS"), (Based on the stories by Karlis Skalbe), (video performance) Theatre "Holivudas Koferis" (Los Angeles, the United States of America) Directed by Andra Berkolda and Raitis Zapackis "PAZUDUŠAIS BURKĀNS" ("THE LOST CARROT"), (video performance) Mansfield Children and Youth Studio "Varavīksne" in cooperation with Mansfield Theatre Company "Klēts" (Mansfield, Great Britain) Directed by Liene Feldmane
11:15 – 12:15 Hall "A" 60 minutes	MASTERCLASS V * "Dialogs kustībā" ("Dialogue in Movement") Master Vilnis Birins (Vilnis Bīriņš) * Festival participants only, not for members of the public
11:15 – 12:15 Hall "B" 60 minutes	MASTERCLASS VI * "Impulsi un uzmanība kustībā" ("Impulses and Attention in Movement") Master Ugis Tocs (Uģis Točs) * Festival participants only, not for members of the public
11:15 – 12:15 Cinema Hall 60 minutes	Aivars Banka "SAUSĀ LAPA" ("DRY LEAF") (video performance) Theatre studio "Saime" (Peterborough, Great Britain) Directed by Marite Senkova (Mārīte Seņkova)
12:20 – 13:20 Small Hall 60 minutes	Ilze Bloka "VIENAS TELPAS ESENCE - VIRTUVE" ("THE ESSENCE OF ONE SPACE - KITCHEN") Theatre of Latvian - Danish Society "Pūpols" (Vejle, Denmark) Directed by Ilze Bloka
12:20 – 13:20 Cinema Hall 60 minutes	Egils Kipste (Egīls Ķipste) "JĀNA" ("JANA") (video performance) Australian Latvian Theatre (Melbourne, Australia) Directed by Judite Smits (Judīte Šmits)
13:30 – 14:20 Great Hall 50 minutes	Johan Smuul (Johans Smūls) "ĀRSTI NEZINA NEKĀ" ("DOCTORS DON'T KNOW A THING") Latvian Theatre of Ireland "Sliedes" (Dublin, Ireland) Directed by Sandra Bondarevska
15:00 – 16:30 In the Foyer 90 minutes	DISCUSSION IV
15:00 – 16:25 Cinema Hall 85 minutes	Iveta Salgrave (Iveta Salgrāve) "LĪČU VILINĀJUMS" ("THE LURE OF THE MANOR HOUSE"), (video performance) Sydney Latvian Theatre (Sydney, Australia) Directed by Janis Grauds (Jānis Grauds)
16:40 – 19:00 Great Hall 140 minutes	DISCUSSION "GANDRĪZ BRĪVAIS MIKROFONS" ("ALMOST OPEN MIC")
19:00 – 21:00 Great Hall 120 minutes	CLOSING OF THE LATVIAN DIASPORA THEATRE FESTIVAL "PLATS SOLIS 2023" Closing ceremony, speeches, congratulations, and awards

23:00-2:00	"NAKTS NOSLĒPUMI" ("SECRETS OF THE NIGHT")
Hotel "Magic Hotel &	"Beidzot uz mājām" ("On Our Way Home at Last")
Apartments	* Festival participants only, not for members of the public
Kløverhuset"	
180 minutes	